yapraksarmasi.gen.tr
yaprak sarması

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar











Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir

Yaprak sarması nasıl pişirilir, yaprak sarması Türk mutfağının en zahmetli yemeklerinden biridir. Hazırlanmasından, pişirilmesine kadar bizi oldukça uğraştırır. Güzel ve özenerek pişirilen bir yaprak sarmasının tadına doyum olmaz. İster zeytinyağlı, ister etli olsun sarmalarınızın baştan sona kadar özenle hazırlamanız gerekir.

Yaprak sarması pişirmenin püf noktaları nedir?

  • Güzel bir yaprak sarması hazırlamanız için öncelikle yapraklarınızı doğru seçmelisiniz. Zeytinyağlı olarak hazırlayacağınız yaprak sarmasında daha büyük boy yaprağı tercih ederken, etli yapacağınız sarmalarda küçük boylarını tercih edin. Yapraklar daima açık yeşil olanlardan ve fazla damarlı olmayandan tercih edilmelidir. Damarları fazla olan yaprak kart olabilir. Pişirdikten sonra damarları kılçık gibi ağzınıza gelebilir. Tabi bu arada yırtık yaprakları kullanmayın. Bunlar iyi sarılamayacağından, pişerken içindeki malzemeler dışarıya çıkacaktır. En güzel yaprak sultaniye üzüm asma yaprağıdır. Hem ince olur, hem de lezzetlidir. Zaten yaprak seçiminizde mevsimin başında aldığınız yapraklar daha taze ve incedir. Mevsim sonuna doğru yapraklar kartlaşır.
  • Yapraklarınız sarma aşamasına hazırlamak ta oldukça önemlidir. Biliyorsunuz yaprakları mevsimi dışında sardığınızda, salamura yaprak kullanmanız gerekir. Salamura tuzun içinde yapıldığından, eğer suyun içinde bir süre bekletmezseniz, yaprak sarmaları çok tuzlu olur. Bu yüzden en az 2-3 saat suda bekletmeniz, arada sırada suyunu değiştirmeniz gerekir. İster taze yaprak olsun, ister salamura olsun sarmaya başlamadan önce sıcak suyun içinde 3-4 dakika haşlamanız gerekir. Bunu yapmazsanız, iç malzemesi koyup pişirdiğinizde, ya sarmaların dışı fazla pişmeyecek ya da iç malzemesi fazla pişmek zorunda kalacaktır.
  • İç malzemesini hazırlarken isterseniz kavurarak hazırladığınız harcı kullanabilir, isterseniz harcı kavurmadan hazırlayabilirsiniz.
    Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir

    Harcın içine koyduğunuz baharatları kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bazıları zeytinyağlı yaprak sarmasında kuş üzümünü ve tarçını sevmeyebilir. İsterseniz bunları da ilave etmeyebilirsiniz. Nasıl pişirirseniz pişirin sonuçta güzel bir yaprak sarması yiyebilirsiniz.
  • Yaprakları sardıktan sonra tencereye sıralama aşaması da ayrı bir özen ister. Genellikle tencerenin içine yatay olarak sıralamayı tercih edenler, alt katının fazla pişmesinden yakınırlar.



    Bazıları en alta yaprakların saplarını ya da bir sıra açık yaprak koyarak bu sorunu çözmeye çalışır. Bunlara hiç gerek olmadığını söyleyelim. Bu sorunu yaprakları sardıktan sonra tencerenin içine dikine yerleştirerek, çözebilirsiniz. Böylece yaprak sarmalarınızın hepsi eşit olarak pişmiş olacak. Bir de üzerine tabak kapatmak zorunda kalmayacaksınız. Hem de pişerken sarmalarınızın açılma sorunu ortadan kalkacak. Zaten bu şekilde pişirdikten sonra, daima bu yolu tercih edeceğinizi düşünüyoruz.
  • Yaprak sarması pişirirken, içine ilave ettiğiniz su sıcak olmalıdır. Bu şekilde iç malzemeniz daha güzel pişecek, pirinçler lapa olmayacaktır. İçine suyunu ilave ettikten sonra, su kaynayınca ocağın altını kısmanız gerekir. 
  • Çok yüksek ateşte yaprak sarması pişirilmez. Daha doğrusu her türlü yemek kısık ateşte pişirilir. Zaten yemekleri kısık ateşte pişirdiğinizde daha çabuk piştiğini siz de göreceksiniz. Pişireceğiniz yaprakları tencereye yerleştirdikten sonra, üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Bu şekilde yemesi zevkli ve parlak renklerini koruyan sarmalar pişirebilirsiniz. Yaprak sarmasını zeytinyağlı olarak pişiriyorsanız soğuk, etli pişirdiklerinizi sıcak servis yapmalısınız. Her iki türlü yaprak sarmasının yanına en güzel yoğurt yakışacaktır. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 16.03.2014 00:05:38

Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir"

aysel

bir defasinda yaptim ve hepsini yaktim cunku kisik ateste pisirmeliyiz

2017-07-31

Kullanıcı oyu: 4,5

Fatma

Hamileyim suan teslimiye diye bi kiracimiz yapmisti bekarken simdi okadar canim istiyoki .Teslimiye ablada tasindi numarasida yok &128546; canim bitek onun yaptigni istiyo ama.o biraz sulu yagli yapiuodu ustune cokca sogan dogruyodu ondan cok istiyom yarin annemlere gitcem insallah bi yerden buluruz yapar

2016-04-11

Kullanıcı oyu: 4,5

Tunay Efgan

Sobanın üzerinde kaç dakika da pişer acaba

2016-03-12

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kıymalı Yaprak Sarması

Kıymalı Yaprak Sarması Kıymalı yaprak sarması, bizlerin ve soflarımızın vazgeçilmezidir. Tarihimizi bakılırsa atalarımızın ihya eden yemek tariflerindendir. Kıymalı yaprak sarması vücudumuza herhangi bir zarar vermediği gibi içer...

Rüyada Yaprak Sarması Yemek

Rüyada Yaprak Sarması Yemek Rüyada yaprak sarması yemek, gördüğünüz yaprak sarması güzel ve tazeyse gelecekte güzel ve bereketli geçime yorumlana bilir. Geçmişten beri yaprak sarması alimler tarafından olumlu yorumlanmıştır. Sı...

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Zeytinyağlı yaprak sarması, geleneksel mutfağımızın en güzel yemeklerinden biridir. Özel günlerde, yemeklerde, bayramlarda hemen her evde pişirilen yaprak sarmasını sevmeyen kişi yoktur desek, herhalde yanılmayız. İster meze olara...

Kıymalı Yaprak Sarması Tarifi

Kıymalı yaprak sarması tarifi; Türk mutfağında en çok sorulan ve bilinen  tariftir kıymalı yaprak sarması. Yurdumuzun  her yerinde misafirleri ağırlamak için özel bir yemek sayılır.Yaprak tercihinizi ege bölgesinde yetişen üzüm ya...

Etli Yaprak Sarması

Etli yaprak sarması, zeytinyağlısı kadar çok sevilen yemek türleri arasında yer alır. Genel olarak yapımı birbirine benzese de, zeytinyağlısını çok ince kalem gibi sarmak gerekir. Etli yaprak sarması ise, tek lokmada yiyebileceğin...

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır

Zeytin yağlı yaprak sarması nasıl yapılır? Tabi öncelikle yaprak sarması yapmak hüner ister. Zeytin yağlı yaprak sarması, Türk toplumunda bayram günlerinde, özel misafir sofralarında ve kabul günlerinde olmazsa olmazlar arasında i...

Poşetle Yaprak Sarma

Poşetle Yaprak Sarması Poşetle Yaprak Sarma,Eski zamanlar da aile büyüklerimizin de dediği gibi “kalem gibi sarma sarmak” için çok kolay bir yöntemdir. Yaprak sarması geçmişte ve günümüzde de olduğu gibi en zor yeme...

Yaprak Sarması Kaç Kalori

Yaprak Sarması Kaç Kalori Yaprak sarmasının, kalorisi içerisinde bulunan pirinçten kaynaklanıyor. Bir tane yaprak sarması ortalama 25 gramdır. 25 gramın karşılığında yaprak sarması 35 kalori ediyor. Yaprak Sarmasını...

Yaprak Sarması Nasıl Yapılır

Yaprak sarması nasıl yapılır; Yaprak dolması diye de bilinen bu yemek türünün tarihi orta asya  türklerine dayanır ve halen türk  mutfağının vaaz geçilmez yemeğidir. Hemen hemen her yörede yetişen üzüm yaprağının salamurasından ve...

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi, Sırada hem bizim soframızın hem de tüm Türk sofralarının sultanı yaprak sarması var. Bir çoğumuzun çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarması yaz günlerinin vazgeçilmezi. Hem meze olarak hem de ana y...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yaprak sarması, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017