yapraksarmasi.gen.tr
yaprak sarması

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar











Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi, Sırada hem bizim soframızın hem de tüm Türk sofralarının sultanı yaprak sarması var. Bir çoğumuzun çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarması yaz günlerinin vazgeçilmezi. Hem meze olarak hem de ana yemek yanında yardımcı olarak tüketilen yaprak sarmasını sarmakta bir marifettir. Sarma içinde bulunan C vitamini ve A vitamini bağışıklık sisteminin temel desteğidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Folik asit ve Demir içerdiği için hafızaya destektir. Demir bitkilerde C vitamini ile birlikte alındığında kansızlığın tedavisinde yardımcı olmaktadır. C vitamini suda erir, beklemeyle buharlaşır besinde kayba uğrar ve azalır. Sarma, her elden farklı çıkan bir yemek. Emek işidir çünkü. Sarma yemeyi çok seviyoruz, peki ya yapmayı biliyor muyuz? Bu yemek için üşenmeyeceksiniz! Yaprağın, iç malzemenin en tazesini bulup özenerek hazırlayacaksınız. ki, tadına doyum olmaz. Allah yar ve yardımcınız olsun diyoruz ve mutlaka denemenizi tavsiye ederek tarifimize başlayabiliriz.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Malzemeler:

  • 4-5 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 kesme şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • yarım limonun suyu
  • 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • yarım kg salamura asma yaprağı
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı kaynamış su

Hazırlanması:

Her yaprağın haşlama süresi farklı olabilir. Örneğin, pazı ve kara lahana yaprağı sıcak suya sadece batırılıp çıkarılır, beyaz lahana biraz yumuşayana kadar kaynatılır. Asma yaprağı çok körpe ise yarım dakika yeterli olacaktır.

Sarmaya başlamadan önce tüm yaprakların sapları keskin bir bıçakla kesip temizlenmeli. Her bir yaprak düzeltilip üst üste sıralanmalıdır.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Sarmayı pişireceğimiz tencerenin dibine, iç malzemesini dikkate alarak, domates kabuğu, kaburga kemikleri, kullanmadığımız büyük yaprakları veya halka kuru soğan ile dilimleri sermelisiniz ki daha lezzetli olsun.

İlk olarak 4-5 adet kuru soğanımızı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıkları pembeleşene kadar) kavuralım. 2 su bardağı pirincimizi yıkayarak soğanlara ekleyelim. 1-2 dakika daha kavuralım. Sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanozu ekleyip karıştıralım. Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edelim. Çok kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar demlendirelim. Pirinçler suyunu çekince tencerenin altını kapatıp soğutalım.

Diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla 4-5 kez suyunu değiştirerek yıkayalım. yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkaralım. Her bir yaprağı avucunuzun içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyalım. Yaprağı sigara böreği gibi saralım. Pişireceğimiz tencerenin dibine bir yaprak serelim (böylece dibi tutmaz) üzerlerine sarmaları dizelim. en son üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirelim. (ekşi olsun isterseniz yarım limon suyunu da ekleyebilirsiniz)

Tencerenin kapağını kapatmadan üzerine biraz tereyağı, zeytinyağı (malzemesine göre) ekleyip ağırlık yapması için düz bir tabağı ters çevirerek hafifçe bastırarak koyalım ve 2su bardağı kaynamış su ekleyerek, tenceremizi ateşe koyalım. İlk beş dakika yüksek ateşte, suyu kaynayınca daha sonra ise kısık ateşte ortalama 40 dakika pişmesini bekleyelim. Pişme süresi bittikten sonra kapağını hemen açmayın. Kendi buharında en az 10 dakika dinlendirebilelim.  Piştikten sonra sarmaları soğutarak servis tabağımıza dizelim. Limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 16.03.2014 00:05:07

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kıymalı Yaprak Sarması

Kıymalı Yaprak Sarması Kıymalı yaprak sarması, bizlerin ve soflarımızın vazgeçilmezidir. Tarihimizi bakılırsa atalarımızın ihya eden yemek tariflerindendir. Kıymalı yaprak sarması vücudumuza herhangi bir zarar vermediği gibi içer...

Rüyada Yaprak Sarması Yemek

Rüyada Yaprak Sarması Yemek Rüyada yaprak sarması yemek, gördüğünüz yaprak sarması güzel ve tazeyse gelecekte güzel ve bereketli geçime yorumlana bilir. Geçmişten beri yaprak sarması alimler tarafından olumlu yorumlanmıştır. Sı...

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Zeytinyağlı yaprak sarması, geleneksel mutfağımızın en güzel yemeklerinden biridir. Özel günlerde, yemeklerde, bayramlarda hemen her evde pişirilen yaprak sarmasını sevmeyen kişi yoktur desek, herhalde yanılmayız. İster meze olara...

Kıymalı Yaprak Sarması Tarifi

Kıymalı yaprak sarması tarifi; Türk mutfağında en çok sorulan ve bilinen  tariftir kıymalı yaprak sarması. Yurdumuzun  her yerinde misafirleri ağırlamak için özel bir yemek sayılır.Yaprak tercihinizi ege bölgesinde yetişen üzüm ya...

Etli Yaprak Sarması

Etli yaprak sarması, zeytinyağlısı kadar çok sevilen yemek türleri arasında yer alır. Genel olarak yapımı birbirine benzese de, zeytinyağlısını çok ince kalem gibi sarmak gerekir. Etli yaprak sarması ise, tek lokmada yiyebileceğin...

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır

Zeytin yağlı yaprak sarması nasıl yapılır? Tabi öncelikle yaprak sarması yapmak hüner ister. Zeytin yağlı yaprak sarması, Türk toplumunda bayram günlerinde, özel misafir sofralarında ve kabul günlerinde olmazsa olmazlar arasında i...

Poşetle Yaprak Sarma

Poşetle Yaprak Sarması Poşetle Yaprak Sarma,Eski zamanlar da aile büyüklerimizin de dediği gibi “kalem gibi sarma sarmak” için çok kolay bir yöntemdir. Yaprak sarması geçmişte ve günümüzde de olduğu gibi en zor yeme...

Yaprak Sarması Kaç Kalori

Yaprak Sarması Kaç Kalori Yaprak sarmasının, kalorisi içerisinde bulunan pirinçten kaynaklanıyor. Bir tane yaprak sarması ortalama 25 gramdır. 25 gramın karşılığında yaprak sarması 35 kalori ediyor. Yaprak Sarmasını...

Yaprak Sarması Nasıl Yapılır

Yaprak sarması nasıl yapılır; Yaprak dolması diye de bilinen bu yemek türünün tarihi orta asya  türklerine dayanır ve halen türk  mutfağının vaaz geçilmez yemeğidir. Hemen hemen her yörede yetişen üzüm yaprağının salamurasından ve...

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi, Sırada hem bizim soframızın hem de tüm Türk sofralarının sultanı yaprak sarması var. Bir çoğumuzun çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarması yaz günlerinin vazgeçilmezi. Hem meze olarak hem de ana y...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yaprak sarması, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017