Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi, Sırada hem bizim soframızın hem de tüm Türk sofralarının sultanı yaprak sarması var. Bir çoğumuzun çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarması yaz günlerinin vazgeçilmezi. Hem meze olarak hem de ana yemek yanında yardımcı olarak tüketilen yaprak sarmasını sarmakta bir marifettir. Sarma içinde bulunan C vitamini ve A vitamini bağışıklık sisteminin temel desteğidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Folik asit ve Demir içerdiği için hafızaya destektir. Demir bitkilerde C vitamini ile alındığında kansızlığın tedavisinde yardımcı olmaktadır. C vitamini suda erir, beklemeyle buharlaşır besinde kayba uğrar ve azalır. Sarma, her elden farklı çıkan bir yemek. Emek işidir çünkü. Sarma yemeyi çok seviyoruz, peki ya yapmayı biliyor muyuz? Bu yemek için üşenmeyeceksiniz! Yaprağın, iç malzemenin en tazesini bulup özenerek hazırlayacaksınız. Ki, tadına doyum olmaz. Allah yar ve yardımcınız olsun diyoruz ve mutlaka denemenizi tavsiye ederek tarifimize başlayabiliriz.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi


Malzemeleri

  • 4-5 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı (Dolmalık fıstık)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 kesme şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Yarım limonun suyu
  • 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı kaynamış su
  • Yarım kg salamura asma yaprağı
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı kaynamış su

Hazırlanması


Her yaprağın haşlama süresi farklı olabilir. Örneğin, pazı ve kara lahana yaprağı sıcak suya sadece batırılıp çıkarılır, beyaz lahana biraz yumuşayana kadar kaynatılır. Asma yaprağı çok körpe ise yarım dakika yeterli olacaktır.

Sarmaya başlamadan önce tüm yaprakların sapları keskin bir bıçakla kesip temizlenmeli. Her bir yaprak düzeltilip üst üste sıralanmalıdır. Sarmayı pişireceğimiz tencerenin dibine, iç malzemesini dikkate alarak, domates kabuğu, kaburga kemikleri, kullanmadığımız büyük yaprakları veya halka kuru soğan ile dilimleri sermelisiniz ki daha lezzetli olsun.

İlk olarak 4-5 adet kuru soğanımızı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (Fıstıkları pembeleşene kadar) kavuralım. 2 su bardağı pirincimizi yıkayarak soğanlara ekleyelim. 1-2 dakika daha kavuralım. Sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanozu ekleyip karıştıralım. Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edelim. Çok kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar demlendirelim. Pirinçler suyunu çekince tencerenin altını kapatıp soğutalım.

Diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla 4-5 kez suyunu değiştirerek yıkayalım. Yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkaralım. Her bir yaprağı avucunuzun içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyalım. Yaprağı sigara böreği gibi saralım. Pişireceğimiz tencerenin dibine bir yaprak serelim (Böylece dibi tutmaz) üzerlerine sarmaları dizelim. En son üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirelim. (Ekşi olsun isterseniz yarım limon suyunu da ekleyebilirsiniz)

Tencerenin kapağını kapatmadan üzerine biraz tereyağı, zeytinyağı (Malzemesine göre) ekleyip ağırlık yapması için düz bir tabağı ters çevirerek hafifçe bastırarak koyalım ve 2su bardağı kaynamış su ekleyerek, tenceremizi ateşe koyalım. İlk beş dakika yüksek ateşte, suyu kaynayınca daha sonra ise kısık ateşte ortalama 40 dakika pişmesini bekleyelim. Pişme süresi bittikten sonra kapağını hemen açmayın. Kendi buharında en az 10 dakika dinlendirebilelim. Piştikten sonra sarmaları soğutarak servis tabağımıza dizelim. Limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servise hazırdır.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 23.01.2024 06:35:37
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yaprak Sarması İçi Nasıl Hazırlanır
Yaprak Sarması İçi Nasıl Hazırlanır
Yaprak sarması içi nasıl hazırlanır? Yaprak sarması için iç farklı şekillerde hazırlanarak değişik lezzetler ortaya çıkabilir. Zeytinyağlı iç harcı çiğ hazırlanabileceği gibi kavrularak da hazırlanabilir. Aynı şekilde etli bir harç yine kavrularak ha...
Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir
Yaprak sarması nasıl pişirilir, yaprak sarması Türk mutfağının en zahmetli yemeklerinden biridir. Hazırlanmasından, pişirilmesine kadar bizi oldukça uğraştırır. Güzel ve özenerek pişirilen bir yaprak sarmasının tadına doyum olmaz. İster zeytinyağlı i...
Rüyada Yaprak Sarması Görmek
Rüyada Yaprak Sarması Görmek
Rüyada yaprak sarması görmek, kişinin hayata dair planları olduğuna işaret eder. Bilhassa başarının ve mutluluğun kapılarını aralayacak olan bu rüya aynı zamanda güzel haberlere işarettir. Rüya sahibinin yaşamında hiç olmadığı kadar mutlu olacağına, ...
Yaprak Sarması Tarifi
Yaprak Sarması Tarifi
Yaprak sarması tarifi, yaprak sarması başlı başına bir yemek olabileceği gibi garnitür olarak da hazırlanabilmektedir. Büyük küçük fark etmeksizin herkesin beğeni ile tüketebileceği Türk mutfağına özgü geleneksel bir lezzettir.Yaprak Sarması İçin Ger...
Yaprak Sarması İçi
Yaprak Sarması İçi
Yaprak sarması içi, zeytinyağlı ve kıymalı yaprak sarması için ayrı ayrı hazırlanmakta ve eşsiz lezzete ulaşmaktadır. Eğer zeytinyağlı yaprak sarması yapacaksanız, sarmanın içini hazırlarken mutlaka 2 adet kesme şeker atmalısınız. Kesme şeker atmanız...
Yaprak Sarması
Yaprak Sarması
Yaprak sarması, deyince annelerimizin, büyüklerimizin marifetli ellerinden çıkan lezzetine vardıktan sonra zahmetine severek katlanacağınız bir ara soğuk yemek çeşididir. Kıymalı ve zeytinyağlı olarak hazırlanan yaprak sarmasının yöresi tam olarak ne...
Yaprak Sarması Kaç Kalori?
Yaprak Sarması Kaç Kalori?
Yaprak Sarması Kaç Kalori.Yaprak sarmasının, kalorisi içerisinde bulunan pirinçten kaynaklanıyor. Bir tane yaprak sarması ortalama 25 gramdır. 25 gramın karşılığında yaprak sarması 35 kalori ediyor. Yaprak Sarmasının besin değerleri:100 gr. Yaprak sa...
Yaprak Sarması Nasıl Yapılır
Yaprak Sarması Nasıl Yapılır
Yaprak sarması nasıl yapılır; Yaprak dolması diye de bilinen bu yemek türünün tarihi orta Asya türklerine dayanır ve halen Türk mutfağının vaaz geçilmez yemeğidir. Hemen hemen her yörede yetişen üzüm yaprağının salamurasından veya taze yaprağından ya...
Poşetle Yaprak Sarma
Poşetle Yaprak Sarma
Poşetle Yaprak Sarma, Eski zamanlar da aile büyüklerimizin de dediği gibi “kalem gibi sarma sarmak” için çok kolay bir yöntemdir.Yaprak sarması geçmişte ve günümüzde de olduğu gibi en zor yemeklerdendir. Bir aileye yetecek kadar sarma sarmak çok zor ...
Etli Yaprak Sarması
Etli Yaprak Sarması
Etli yaprak sarması, zeytinyağlısı kadar çok sevilen yemek türleri arasında yer alır. Genel olarak yapımı birbirine benzese de zeytinyağlısını çok ince kalem gibi sarmak gerekir. Etli yaprak sarması ise tek lokmada yiyebileceğiniz kadar küçük sarılma...
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır
Zeytin yağlı yaprak sarması nasıl yapılır?Tabi öncelikle yaprak sarması yapmak hüner ister. Zeytin yağlı yaprak sarması, Türk toplumunda bayram günlerinde, özel misafir sofralarında ve kabul günlerinde olmazsa olmazlar arasında ilk sıradadır. Bilhass...
Kıymalı Yaprak Sarması Tarifi
Kıymalı Yaprak Sarması Tarifi
Kıymalı yaprak sarması tarifi; Türk mutfağında en çok sorulan ve bilinen tariftir kıymalı yaprak sarması. Yurdumuzun her yerinde misafirleri ağırlamak için özel bir yemek sayılır. Yaprak tercihinizi ege bölgesinde yetişen üzüm yapraklarından yapmaya ...

 

Yaprak Sarması İçi Nasıl Hazırlanır
Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir
Rüyada Yaprak Sarması Görmek
Yaprak Sarması Tarifi
Yaprak Sarması İçi
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi
Yaprak Sarması
Yaprak Sarması Kaç Kalori?
Yaprak Sarması Nasıl Yapılır
Poşetle Yaprak Sarma
Etli Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır
Kıymalı Yaprak Sarması Tarifi
Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Rüyada Yaprak Sarması Yemek
Kıymalı Yaprak Sarması
Popüler İçerik
Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Zeytinyağlı yaprak sarması, geleneksel mutfağımızın en güzel yemeklerinden biridir. Özel günlerde, yemeklerde, bayramlarda hemen her evde pişirilen ya...
Rüyada Yaprak Sarması Yemek
Rüyada Yaprak Sarması Yemek
Rüyada Yaprak Sarması Yemek Rüyada yaprak sarması yemek, gördüğünüz yaprak sarması güzel ve tazeyse gelecekte güzel ve bereketli geçime yorumlana b...
Kıymalı Yaprak Sarması
Kıymalı Yaprak Sarması
Kıymalı Yaprak Sarması Kıymalı yaprak sarması, bizlerin ve soflarımızın vazgeçilmezidir. Tarihimizi bakılırsa atalarımızın ihya eden yemek tariflerin...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yaprak Sarması İçi Nasıl Hazırlanır
Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir
Rüyada Yaprak Sarması Görmek
Yaprak Sarması Tarifi
Yaprak Sarması İçi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024