yapraksarmasi.gen.tr
yaprak sarması

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar











Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Zeytinyağlı yaprak sarması, geleneksel mutfağımızın en güzel yemeklerinden biridir. Özel günlerde, yemeklerde, bayramlarda hemen her evde pişirilen yaprak sarmasını sevmeyen kişi yoktur desek, herhalde yanılmayız. İster meze olarak tüketilebilecek, ister çayın yanında konuklarınıza sunulabilecek olan bu güzel yemeği, bir gün önce bile hazırlayabilirsiniz. Yaprakları ister mevsiminde taze olarak kullanabilir, isterseniz kış aylarında salamura yaprakları tercih edebilirsiniz. Bu yemeğin en zor tarafı, yaprakları sarmaktır. Elleri alışkın olan bayanlar bunu ellerinde sarmaktadır. Fakat bir tepsinin üzerinde sarmayı tercih ederseniz, fazla zorlanacağınızı düşünmüyoruz. Dilerseniz yaprak sarmalarını hazırlamaya başlayalım. Malum epey zamanımızı alacak.

Zeytinyağlı yaprak sarması için gerekli olan malzemeler

  • 500 gram salamura yaprak (Mevsiminde iseniz taze asma yaprağı)
  • 4 tane orta boy kuru soğan
  • 4 tane taze soğan
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane (Bulabilirseniz yarım demet taze nane)
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dere otu

Zeytinyağlı yaprak sarması yapımı

Yemeğimizi hazırlamaya iç malzemesini yapmakla başlayalım. Önce kuru soğanları yemeklik bir şekilde doğrayalım. Bir tavanın içine koyduğumuz sızma zeytinyağı ve dolmalık fıstıklarla birlikte, kuru soğanları kavurmaya başlayalım. Taze soğanları da ince doğrayarak ilave edebilirsiniz. Daha sonra pirinçleri yıkayarak içine ilave edin. 2-3 dakika hep birlikte kavurun. Malzemenin içine kuş üzümünü, ince doğranmış maydanozu, karabiberi, tarçını, kuru nane ya da taze naneyi koyun. Tuzunu da ilave ederek, iç malzemesini hazır hale getirelim.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Yaprakları salamura olarak kullanacaksanız, mutlaka bir kaç saat öncesinden suyun içine koyun. Yapraklar salamura olduğundan, bunu yapmazsanız sarmanız tuzlu olacaktır. Taze yaprakta böyle bir sorununuz bulunmamaktadır. Yaprakları bir kaç kez yıkadıktan sonra, tencerede kaynattığınız suyun içinde 4-5 dakika kadar haşlayın. Bir süzgecin içine alarak, yaprakların biraz soğumasını bekleyin. Şimdi yaprakları sarmaya başlayabiliriz. Artık işinize nasıl kolay geliyorsa, yaprakları öyle sarmanız gerekiyor. İster avucunuzun içine aldığınız yaprağın içine bir tatlı kaşığı içten koyarak, sarın. İsterseniz bit tepsinin içinde aynı işlemi yapın. Yaprakları sararken, damarlı tarafların iç kısma gelmesine dikkat edin. Sarmış olduğunuz yaprak sarmalarınızı tencereye sıralamalısınız. Burada sizlere bir püf noktası verelim. Genellikle yaprak sarmalarını yatay olarak tencereye sıralarız. Biz size yaprak sarmalarını tencerenize dikine sıralamanızı tavsiye ediyoruz. Böylece yaprak sarmalarınızın tamamı eşit olarak pişecektir. Yatay koyulan sarmalarda en altta kalan sıralar daha fazla  pişmekte, üst sıralar ise daha az pişmektedir. Böyle pişirdikten sonra, bundan sonra bunu tercih edeceğinizi düşünüyoruz. Bunu diğer sarma yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Yaprakların hepsini sarıp tencereye dizdikten sonra, üzerine yarım limon suyunu sıkabilirsiniz. Sarmaların parlak olması için biraz da zeytinyağı gezdirin. Tencerenin içine yaprakların üzerini geçecek kadar sıcak su koyun. Artık ocağınızın altını yakabilirsiniz. Tencerenin içindeki su kaynadıktan sonra, altını kısarak yaklaşık olarak yarım saat pişirmeniz yaprak sarmalarının pişmesi için yeterli olacaktır. Yemeğiniz piştikten sonra soğumasını bekleyiniz. Servis tabağına zeytinyağlı yaprak sarmalarını dizerek, üzerini limon dilimleri ve bir kaç dal maydanozla süsleyerek, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 16.03.2014 00:07:14

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Yaprak Sarması"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kıymalı Yaprak Sarması

Kıymalı Yaprak Sarması Kıymalı yaprak sarması, bizlerin ve soflarımızın vazgeçilmezidir. Tarihimizi bakılırsa atalarımızın ihya eden yemek tariflerindendir. Kıymalı yaprak sarması vücudumuza herhangi bir zarar vermediği gibi içer...

Rüyada Yaprak Sarması Yemek

Rüyada Yaprak Sarması Yemek Rüyada yaprak sarması yemek, gördüğünüz yaprak sarması güzel ve tazeyse gelecekte güzel ve bereketli geçime yorumlana bilir. Geçmişten beri yaprak sarması alimler tarafından olumlu yorumlanmıştır. Sı...

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Zeytinyağlı yaprak sarması, geleneksel mutfağımızın en güzel yemeklerinden biridir. Özel günlerde, yemeklerde, bayramlarda hemen her evde pişirilen yaprak sarmasını sevmeyen kişi yoktur desek, herhalde yanılmayız. İster meze olara...

Kıymalı Yaprak Sarması Tarifi

Kıymalı yaprak sarması tarifi; Türk mutfağında en çok sorulan ve bilinen  tariftir kıymalı yaprak sarması. Yurdumuzun  her yerinde misafirleri ağırlamak için özel bir yemek sayılır.Yaprak tercihinizi ege bölgesinde yetişen üzüm ya...

Etli Yaprak Sarması

Etli yaprak sarması, zeytinyağlısı kadar çok sevilen yemek türleri arasında yer alır. Genel olarak yapımı birbirine benzese de, zeytinyağlısını çok ince kalem gibi sarmak gerekir. Etli yaprak sarması ise, tek lokmada yiyebileceğin...

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır

Zeytin yağlı yaprak sarması nasıl yapılır? Tabi öncelikle yaprak sarması yapmak hüner ister. Zeytin yağlı yaprak sarması, Türk toplumunda bayram günlerinde, özel misafir sofralarında ve kabul günlerinde olmazsa olmazlar arasında i...

Poşetle Yaprak Sarma

Poşetle Yaprak Sarması Poşetle Yaprak Sarma,Eski zamanlar da aile büyüklerimizin de dediği gibi “kalem gibi sarma sarmak” için çok kolay bir yöntemdir. Yaprak sarması geçmişte ve günümüzde de olduğu gibi en zor yeme...

Yaprak Sarması Kaç Kalori

Yaprak Sarması Kaç Kalori Yaprak sarmasının, kalorisi içerisinde bulunan pirinçten kaynaklanıyor. Bir tane yaprak sarması ortalama 25 gramdır. 25 gramın karşılığında yaprak sarması 35 kalori ediyor. Yaprak Sarmasını...

Yaprak Sarması Nasıl Yapılır

Yaprak sarması nasıl yapılır; Yaprak dolması diye de bilinen bu yemek türünün tarihi orta asya  türklerine dayanır ve halen türk  mutfağının vaaz geçilmez yemeğidir. Hemen hemen her yörede yetişen üzüm yaprağının salamurasından ve...

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi, Sırada hem bizim soframızın hem de tüm Türk sofralarının sultanı yaprak sarması var. Bir çoğumuzun çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarması yaz günlerinin vazgeçilmezi. Hem meze olarak hem de ana y...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yaprak sarması, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017