Yaprak sarması içi, zeytinyağlı ve kıymalı yaprak sarması için ayrı ayrı hazırlanmakta ve eşsiz lezzete ulaşmaktadır. Eğer zeytinyağlı yaprak sarması yapacaksanız, sarmanın içini hazırlarken mutlaka 2 adet kesme şeker atmalısınız. Kesme şeker atmanız, zeytinyağının tadını acı şekilde almanıza engel olurken, katılan diğer malzemelerin tadını da hoş yapacaktır. Zeytinyağlı yaprak sarmasının içini tencerede pişirirken, suyu kaynamaya başladıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakın ve iç harcın demlenmesini sağlayın. Malzemelerin çok olmasından dolayı zahmet gerektiren Yaprak Sarması'nın içini mutlaka hafif soğumaya başladıktan sonra sarmaya ilave etmelisiniz.
Yörelere göre iç harcında değişiklik gösteren Yaprak Sarması'nın pek çok alternatifi bulunmaktadır. Makalemizin devamında farklı iç harç malzemelerini inceleyebilirsiniz.
Kıymalı Yaprak Sarması İçi Malzemeleri
- 250 gr. Yağsız kıyma
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy domates
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2-3 adet kuru soğan
- Tuz
- Karabiber
- Nane
- Kırmızı pul biber
- Yarım su bardağı ince ince doğranmış maydanoz
- Yarım kg. Salamura yaprak
- 2-3 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Kıymalı Yaprak Sarması İçi' Nasıl Yapılır?
Yemeklik olarak doğradığınız soğanları ve sarımsağı zeytinyağında 1-2 dakika pembeleşene kadar kavuralım. Yağsız olarak temin ettiğiniz kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edelim. Kavurduğumuz bu karışıma pirinci iyice yıkayarak ekleyelim ve biraz daha kavuralım. Rendelenmiş domates ve salçayı da ilave ederek karıştıralım. Sonra 1 bardak sıcak suyu, baharatları, tuz ve maydanozu ilave ederek karıştıralım. 2 dk. Kaynattıktan sonra ocağı kapatıp demlenmesini sağlayalım. Kıymalı olarak yapacağınız yaprak sarmanın için hazır.
Yaprak Sarması'nın bir diğer ve en çok tercih edilen çeşidi de Zeytinyağlı olarak hazırlanandır. Bu iç harcı hazırlarken mutlaka şeker ilave etmeyi unutmayınız.
Zeytinyağlı Yaprak Sarması İçi Malzemeleri
- 1 su bardağı sıcak su
- 2-3 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı pirinç
- Tuz
- Karabiber
- Nane
- Pul biber
- 2 adet Kesme şeker
Bayramlarda, özel günlerde ve davetlerde sıklıkla tercih edilen Zeytinyağlı Yaprak Sarması'nın içi yöresel farklılıklar göstererek iç harcı hazırlanmaktadır. Zevkinize bağlı olarak içine katacağınız baharatları çeşitlendirebilir ve eşsiz tadı doyumsuz hale getirebilirsiniz.
Zeytinyağlı Yaprak Sarması İçi' Nasıl Yapılır?
Yemeklik doğradığınız soğanları bir miktar zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım. Ardından pirinci ekleyerek kavurmaya devam edelim. Pirinç kavrulunca salçayı ekleyerek baharatları ilave edip karıştırmaya devam edelim. Bu sırada 2 adet kesme şeker atalım. Sıcak suyu da ilave ederek pişmeye bırakalım. Pirinçler suyunu çekince altını kapatarak iç harcı demlenmeye bırakalım. Üzerine temiz bir havlu örterek iç pilavın daha da kıvamının tutmasını sağlayabilirsiniz. Zeytinyağlı Yaprak Sarması İç'i hazırdır. Yaprakların arasına koyarak pişirmeye devam edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.